2021 évi SZJA bevallás készítés

Az SZJA bevallás határiedeje: 2022.05.20.(Péntek)
A NAV minden magánszemély számára készít tervezetet, akinek volt 2021 évben kifizetőtől származó jövedelme.

Március 16-ig lehet kérni a NAV-tól az SZJA tervezetet. Akinek van ügyfélkapuja, az ettől a naptól tekintheti meg a felületen. A NAV minden magánszemély részére készít tervezetet.

Április 30-ig küld a NAV értesítést azoknak, akiknek a tervezet szerint visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett és nem kértek tervezetet vagy addig nem adtak be bevallást.

Május 20-ig lehet a tervezetet javítani, kiegészíteni vagy helyette akár bevallást beadni. Ez a bevallási és befizetési határidő is.
Akik nem tesznek semmit, azoknak a NAV által készített tervezet lesz automatikusan a bevallásuk.
Az egyéni vállalkozók, őstermelők tervezete nem válik automatikusan bevallássá, hanem azt vagy jóvá kell hagyni, vagy május 20-ig be kell adni egy bevallást.

Az 1+1%-ról is Május 20-ig lehet rendelkezni.

Akik év közben nem vették igénybe – vagy csak részben – a családi/személyi kedvezményeket vagy nem kaptak SZJA VISSZATÉRÍTÉSI előleget, azok az év végi bevallásban még megtehetik és rendelkezhetnek erről.. A NAV nem számolja ki helyettük. Bizonyos esetekben (pl 2 gyermek esetén) érdemes lehet felülszámítani az szja-t mert a családi kedvezmény esetleges átrendezésével még több visszatérítés érhető el.

SZJA visszatérítéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók:

Az arra jogosult Katásoknak mindenképpen kell majd szja bevallást készíteniük, mert csak ott lehet ténylegesen érvényesíteni a visszatérítést. Különben a kapott előleget vissza kell majd fizetniük!

A nem bejegyzett élettársak esetében csak a közös gyermek esetén érvényesítheti mindkét fél, feltéve ha egyikük nem egyedülállóként igényelte a családi pótlékot.

Akik év közben érvényesítették a családi kedvezményt és emiatt nem volt levont adóelőlegük(M30-as igazolás 65.sor=0), azoknak nem fog pluszban visszajárni pénz!

A 2 vagy több gyermekesek esetében érdemes utánaszámolni a házastársaknál, hogy a családi kedvezményt és az szja visszatérítést együtt nézve a maximumot kaphassák meg.

Érdemes lesz a NAV által készített szja tervezetet megnézni 03.15 után!

A NAV minden esetben a visszajáró összeget a bevallás benyújtását követő 30.napon utalja ki vagy küldi ki a bevallásban megadott címre!

A Komplex Kft készít SZJA bevallásokat 4.000 Ft/db ártól. Akár online is igénybevehető a szolgáltatás előreutalás esetén. Érdeklődni ezen az e-mail címen lehet: szja@komplexkft.hu (az e-mailben kérjük adjon meg rövid leírást és elérhetőséget)
Megj: SZJA visszatérítés igénybevétele esetén, úgy tudjuk biztonsággal elkészíteni, ha mindkét jogosult szülő bevallása egyidejűleg nálunk készül.

 

Pittenauer Péter - ügyvezető